Според конфигурацията на парламента по-скоро отиваме на нови избори  Дори да

...
Според конфигурацията на парламента по-скоро отиваме на нови избори 
Дори да
Коментари Харесай

Социологът Васил Тончев: Кабинет с мандат на ДБ е добра фор...

Според конфигурацията на Народното събрание по-скоро отиваме на нови избори 

Дори да се сформира някакво болшинство за лъчение на държавно управление, то ще е нежно и няма да издържи дълго 

Политическа партия е в много добра обстановка на първа опозиционна мощ. Загубиха изборите, само че не се сринаха 

Ако Българска социалистическа партия не смени линията и водача си, върви към раздробяване и закриване 



 

- Г-н Тончев, изненада ли ви изборът на толкоз фрагментиран 48-и парламент? 

- Очакван​о беше. И в предходния парламент имаше седем партии, и в този момент са седем, с малко разбърквания. Просто ГЕРБ и " Продължаваме промяната " си размениха местата, а вместо " ИТН " влезе " Български напредък ".

Ситуацията е съвсем същата - патова. Но в този момент двете групировки от партии, които си противостоят, са в доста съществено разделяне. Страната е разграничена, което прави доста сложен компромиса за сформиране на кабинет, макар очевидната потребност от мощно държавно управление, което да взема непопулярни ограничения.  

 

- Възможно ли е въобще съставянето на кабинет при този състав на Народното събрание?   

- Мисията е допустима, само че малко евентуална. Победителите въобще не се държаха като спечелили, даже не се появиха пред медиите, накараха ги да стоят часове в очакване пред централата на ГЕРБ. Ще е доста мъчно да се сформира кабинет от ГЕРБ и Движение за права и свободи, даже с възможната поддръжка на " Български напредък " ​- не им стигат 7 депутати. Точно толкоз, колкото не стигаха в предходния парламент на " Продължаваме промяната ", с цел да удържат болшинството. Малък е шансът ГЕРБ да получат поддръжка от другаде ​- не е неосъществим, само че малко евентуален. А и такова болшинство ще е доста нежно и в тази комплицирана обстановка като сегашната не би могло да издържи. Много сложна ще е реализацията на първия мандат, който ще бъде даден на ГЕРБ. Но ще стартират сериозна диалози и евентуално ГЕРБ ще направи допустима оферта за правене на взаимни отстъпки за сформиране на болшинство. 

Партийният интерес на вторите в класацията " Продължаваме промяната " е да се държат опозиционно - по този начин ускоряват поддръжката на симпатизантите. Политическа партия изгубиха изборите, само че не се сринаха. Отстъпиха властта някак си проведено - влязоха в обувките на ГЕРБ от предходния парламент.

- Какви са тогава възможностите за кабинет при връчването на третия мандат?

- Най-силният вид, който би могъл да се случи, е третият мандат да се даде на " Демократична България ". Това е единствената партия, която може да спусне мостове и към ГЕРБ, и към " Продължаваме промяната " за експертен или програмен кабинет, за сформиране на по-устойчиво болшинство.

 Не може да се каже, че Демократична България държат ключ за сформиране на кабинет, само че това е най-голямата възможност да се направи по-стабилно ръководство. Не споделям, че това ще стане. Но в случай че нещо действително би трябвало да стане в посока сформиране на кабинет, това е линията, която би могла да се следва, с доста огромни взаимни отстъпки от всички страни.

Но в случай че  партиите в Народното събрание не сформират болшинство, просто изпращат страната в безпорядък.

- Няма ли потребността от решения за справяне с идната тежка зима, рисковете при стягане на войната в Украйна да създадат партиите по-сговорчиви? 

- Именно по тази линия ще е натискът - и от обществото у нас, и от евроатлантическите ни сътрудници. Те също ще натискат мощно да се сформира държавно управление, което е нужно на България  в тази тежка обстановка. Тук и ролята на президента ще е огромна.

 Ако се стигне до третия мандат, той ще го връчи по своя преценка. Може да го даде на Демократична България, само че може да го даде на Българска социалистическа партия или на Движение за права и свободи, което ще значи, че няма да има държавно управление в границите на този парламент. Ребусът е доста комплициран.

- И без гласовете от Турция Движение за права и свободи имат добър резултат. Дали третата позиция легитимира Движението? 

- Не ги легитимира, Движение за права и свободи имат облика на корпоративна партия. Сериозни проблеми им пречат да излязат пред обществото с ново лице. Иначе Движение за права и свободи се държат доста премерено, отговорно, излъчват непоклатимост. Но в това време още не могат да изчистят лицето си, с цел да могат да бъдат конвертируеми, да бъдат възприемани като сътрудник от останалите партии. Всички още ги считат за токсични, притесняват се, че свързвайки се с тях, ще изгубят електорална поддръжка.

- Партия " Възраждане " увеличи резултата си, само че не провокира упования възторг. Как тълкувате резултата на тази популистка групировка?

- Като цяло на тези избори нямаше изненади. Предварителните изследвания в действителност се потвърдиха. Нямаше нов индивид, който да породи вяра, да притегли вълна от гласоподаватели към него.

Това се отнася и за " Възраждане ". Те заеха съвсем напълно тази патриотична ниша, която е 250 000, най-много 300 000 гласа.  Успяха да се наложат там над съперниците си ​- няма ги " Атака ", НФСБ, които са доста под 1 % на тези избори. И Вътрешна македонска революционна организация, ко​ето остана може би единствен съперник на " Възраждане ",  падна по 1 %.  Но отвън тази ниша " Възраждане " нямат небосвод, върху който да могат да се разпрострат. Представянето им е доказателство, че европейските настройки у нас са преобладаващи. Антиевропейската линия, която следва " Възраждане ", може да стигне до тавана, който реализираха на тези избори. Оттук могат да вървят единствено надолу.

- Как оценявате петата позиция на Българска социалистическа партия?

- Като провал. Мислеха, че на предишните избори са блъснали дъното, само че се оказа, че още могат да дълбаят надолу. Ако Българска социалистическа партия не смени водача и не одобри друга линия, върви към раздробяване и закриване. Тази партия или би трябвало да откри сили в себе си да се обнови, да си върне имиджа на съвременна европейска партия в благозвучие с ПЕС и европейските си сътрудници, или би трябвало да остане в нишата, където да се конкурира с " Възраждане " и с Вътрешна македонска революционна организация в границите на социално-консервативното, каквато е линията на Корнелия Нинова. Ако продължат по този метод, ще продължат да падат.

Интересно какъв брой избори би трябвало да изгубят, с цел да може Българска социалистическа партия да си стъпи на краката, да смени това управление. Голямата смяна на политическата сцена, която може да стане в България при последващи избори, е просто Българска социалистическа партия да се отърве от Корнелия Нинова.

С водач като Крум Зарков да вземем за пример Българска социалистическа партия би могла да се бори за второ място в Народното събрание, за резултатите си от 2017 година Появата на мощна лява партия ще направи по-различна цялата конструкция на политическия живот у нас. Модерна левица е това, което най-вече липсва на политическата конструкция у нас сега.

- Неизбежно ли беше изпадането на Има Такъв Народ от Народното събрание?

- И в изследванията преди изборите бяха към ръба на 4-те %. Причина за този резултат е несъответстващото им държание - бяха победител, не сформираха кабинет, по-късно скапаха болшинството, в което участваха. Ако не влязат в Народното събрание, мисля, че е краят им като партия.

Влизането на " Български напредък " ще им даде опция да се укрепват и да се развиват, в това число да стигнат до присъединяване във властта в някакво болшинство, в случай че то се образува - без значение дали ще е през мандат на ГЕРБ или на Демократична България.  

- Докъде ще ни докара все по-ниската изборна интензивност?

- Явно четири избори за година и половина ни пристигнаха допълнително. Оказа въздействие е сериозната битка против разрасналия се в доста огромни мащаби платен избор, която поведоха институциите, основно Министерство на вътрешните работи. 

Ромският етнос напълно беше теоретичен, че би трябвало да му се заплати, с цел да гласоподава. Това събитие към този момент го няма. За понижаване на гласоподавателите въздейства  и терзанието от машините на  възрастните и по-ниско образованите хора. Впрочем в този момент сме на плато - гласоподават към 2,6 милиона гласоподаватели от действително 5,5 милиона.  

Оказа въздействие и неналичието на опция, която да вдъхва на хората очаквания за смяна. Ако се яви мощен, харизматичен индивид, както беше по времето на Симеон Сакскобургготски, нацията ще излезе всеобщо да гласоподава. Но би трябвало нещо да я възпламени ​- избори се печелят с вяра. Сега бяха доста огромни отчаянието, стресът от всичко, което се случва - и у нас, и на открито.

- Колкото и неуместно да звучи в деня след изборите ​- мирише ли ви на нови?

- Много по-голяма е вероятността да има нови избори, в сравнение с партиите да се схванат, като създадат нужните взаимни отстъпки. Но въпреки всичко не е напълно изключено и да се сформира кабинет.  Естествено, доста по-добре е да има държавно управление от позиция на държавните ползи.

Но цената на съставянето на кабинет, който да ръководи в рецесии, ще е висока. ГЕРБ един път поеха подобен риск, когато провокираха избор на съмнение и смъкнаха държавното управление на Политическа партия. Ако ги бяха оставили още 2-3 месеца, " Продължава​ме смяната " щяха да потънат - те не съумяха да решат нито една от значимите рецесии в страната. ПП  не катастрофираха, тъй като ГЕРБ ги освободиха от отговорността да ръководят

Но прекратяването на ръководството беше късмет страната да потърси по-ефективен метод за справяне с рецесиите.

Ако ГЕРБ вървят по този виновен метод, би трябвало да създадат всичко допустимо, зависещо от тях,  за сформиране на кабинет.  Ако не стане, макар положените старания, това ще им даде нов политически  капитал за идващите избори.

Надявам се здравият разсъдък на българските политици да надделее, с цел да имаме най-после редовно и отговорно държавно управление. 

 

Васил Тончев е приключил философия, с профил социология в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР